Albumul săptămânii: Domnica Dologa, “Faceţi-mi un pic de loc”

Informaţia de Mureş

Data: 22.04.10

De: Mihai Teodor Naşca

Sunt oameni care prin cântecul lor parcă îţi pun mâna direct pe rană şi te vindecă miraculos.

Sunt cântece pe care ai impresia că nu le-a plăsmuit minte de om ci divinitatea le-a transmis sufletelor hărăzite.

Sunt ritmuri ce îţi aduc aminte de istorii întregi, văzute cu ochii minţii şi parcă toate acele cântece sunt venite de la bunii şi străbunii noştri.

Sunt interpreţi care poate sunt doar interfaţa între sufletul şi glasul frumos şi cei ce ascultă. Un astfel de om este Domnica Dologa, interpretă a cântecului popular din zona Năsăudului. Şi indiferent unde mergi din acel loc, la someşenii de pe Valea Someşului, la hordouanii dinspre Coşbuc, la sălăuanii de pe lângă Salva şi Runcu Salvei sau telcenii de pe Sălăuţa, găseşti o lume aparte. O lume descrisă bine în versurile şi cântecele Domnicăi Dologa, adunate toate pe un album, “Faceţi-mi un pic de loc” lansat în primăvara acestui an la Tîrgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, în organizarea Libris Braşov, producătorul acestui album.

Un nou motiv de bucurie şi de încântare a sufletului şi auzului, în cele 17 piese mai noi sau mai vechi din repertoriul artistei. Şi ca totul să iasă bine, materialul beneficiază de sunetul viorii lui Anghel Urs şi a orchestrei condusă de acesta, imprimările fiind realizate la Săndel Filip Studio din Cluj Napoca.

Cântece de dragoste, de nuntă, de cătănie, doine bine armonizate şi potrivite vor aduce un plus de bineţe celui ce va intra în posesia albumului “Faceţi-mi un pic de loc”. Un loc generos sper eu pentru că Domnica va reuşi să fie acel balsam de care avem nevoie de atâtea ori însă nu ştim niciodată unde îl găsim.

14.01.2011

MEDALION ANIVERSAR DOLOGA DOMNICA – bucuria cântecului adevărat


Într-o zi de toamnă aurie (29 septembrie), nu departe de satul poetului ţărănimii, George Coşbuc, se năştea, la Telciu, Fiad Vale, domniţa cantecului popular, cu nume de rezonanţă: Domnica Dologa. Peisajul de-o frumuseţe tulburătoare a satului natal – Fiad – a insoţit-o in copilărie şi a conturat viitoarea personalitate a artistei profesioniste. Traseul spre culmile gloriei a fost pavat cu multă trudă, dar şi cu satisfacţii pe măsură. După absolvirea liceului la Năsăud, se angajează la „Textila” pentru a-şi asigura, conform acelor vremuri, o meserie. Dragostea pentru cantec răzbate insă, şi in ciuda greutăţilor şi opreliştilor cu multă muncă şi seriozitate, Domnica Dologa ajunge, in anul 1988, să colaboreze cu „Cununa de pe Someş”. Prin repertoriul de-o frumuseţe de netăgăduit, prin costumele parcă pictate de ţărăncile de pe Sălăuţa, prin frumuseţea vocii şi prestanţa scenică, frumoasa Domnica Dologa ajunge, in scurt timp, cap de afiş al prestigiosului ansamblu al Casei de Cultură Bistriţa. Prin intermediul poetului Radu Săplăcan şi a realizatorului Gelu Furdui, are primele inregistrări la Radio Cluj, cu care va intra in fonoteca de aur a radioului, dar şi in inimile spectatorilor. Susţine turnee in Ungaria, Polonia, Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Portugalia, Israel, Grecia. A colaborat cu cei mai prestigioşi dirijori din Romania, un punct aparte in evoluţia interpretei constituindu-l colaborare cu maestrul Paraschiv Oprea. Recunoaşterea pentru promovarea folclorului romanesc s-a concretizat prin caştigarea celor mai mari concursuri de gen, amintind aici „Topul tinerilor interpreţi”-1995, realizat de Radiodifuziunea Romană. Este prima bistriţeancă care caştigă trofeul „Crizantema de aur” – Targovişte, 1998, juriul de specialitate fiind incantat de darul şi harul pe care-l are artista, de interpretarea absolut năucitoare, ascultătorii legănandu-se pe aripa de vis a amintirii, ascultand cu sufletul deschis unduirile fremătătoare ale romanţelor. 
Luptând pentru păstrarea autenticului, Domnica Dologa reuşeşte să aducă in faţa publicului un repertoriu demn de apreciat concretizat şi in albumele inregistrate: „Floricică de muşcată”-1995, „Auzit-am din bătrani”-1998, „Cantă-mi ceteraş pe strună” – 2002, „Ce ştiţi voi?” – romanţe, 2003, „De la Salva pan’ la Cluj” – in memoriam Maria Peter, in duet cu Alexandru Pugna, 2006, “Faceţi-mi un pic de loc”-2010, fiind prezentă şi pe albumele ansamblurilor „Cununa de pe Someş” şi „Dor Romanesc”. A mai caştigat premiul I la festivalul „Samus” din localitatea Dej, locul II la festivalul „Corabia de Aur” din localitatea Corabia precum şi multe alte premii importante. Este absolventă a Şcolii Populară de Artă Bistriţa, in perioada 1996-1999 activand ca referent de specialitate la Casa de Cultură al municipiului in perioada 2000-2002. Odată cu infiinţarea ansamblului profesionist „Dor Romanesc”, aşa cum era normal, Domnica Dologa trece la profesionişti, unde activează şi azi incantand prin eleganţa şi dăruirea ei sufletele spectatorilor. O luptătoare, o misionară, o generoasă, de viţă nobilă, Domnica Dologa coboară din tabloul nemuririi satului romanesc aducand in mijlocul nostru clipa unică care ne binecuvantează viaţa, aceea a ascultării cantecului popular adevărat. Este artistul care trăieşte prin cantec şi pentru cantec. Precum ingerii sunt tovarăşii noştri in această viaţă, Domnica Dologa este balsamul pentru suflet, bucuria cantecului strămoşesc, frumuseţea omului adevărat. Astăzi, în ceas aniversar îi urăm La mulţi ani! 


28.09.2010
Menuţ Maximinian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu